top of page
  • Writer's picturenicolasdeswaef

PERSBERICHT

Updated: Apr 16
10 sprekers uit binnen- en buitenland brengen inspiratie voor voedseltransitie

Britse bestseller auteur Dan Saladino stelt “Eten tot het op is” voor op FXT Connect

 

De 3de editie van het food x tech (food meets tech) netwerkevent “FXT Connect”, dat op donderdag 18 april plaats vindt in Thor Central in Genk, brengt een inspirerende waaier aan sprekers bijeen. Het event brengt in “TEDx-stijl” tien presentaties op 150 minuten gaande van alternatieve eiwitten, AI-gedreven productontwikkeling, 3D food printing voor ouderen met slikproblemen tot duurzaamheid en “net zero” in de cateringsector en “industrie 5.0”.

 

De organisatie pakt ook uit met een internationale gastspreker. De Britse bestsellerauteur en BBC-journalist, Dan Saladino van “Eating to Extinction’, komt spreken over het belang van voedseldiversiteit en oplossingen voor een verbroken voedselsysteem. De auteur laat zien dat de toekomst van de planeet afhangt van het terugwinnen van biodiversiteit voordat het te laat is. In zijn boeiend en veelzijdig boek reist Dan Saladino de hele wereld rond om in vierendertig hoofdstukken de verhalen achter de bedreigde voedselsoorten te ontdekken. In zijn boek wijdt hij ook een hoofdstuk aan het Lambiek bier uit het Pajottenland, die dankzij de Britse bierkenner Michael Jackson opnieuw de erkenning kreeg die het verdiende.

 

Op FXT wordt de Nederlandse vertaling “Eten tot het op is” (Mazirel Uitgeverij) in première voorgesteld in Vlaanderen, volgend op de lancering begin april in Nederland. Saladino werkt momenteel aan zijn volgende boek en maakt tussen reizen naar Ethiopië en New York door een halte in Limburg. Naast een keynote op het event in Genk zal hij ook tijd nemen om kennis te maken met een aantal lokale impactmakers.

 

“De opzet van FXT Connect is om het lokale agrifood ecosysteem, van landbouw en verwerking tot de ondersteunende dienstensector, te inspireren rond een aantal topics met als centrale thema “Rethinking our foodsystem”, het weerbaarder maken van ons voedselsysteem”, aldus Inge Moors gedeputeerde voor Landbouw  (Provincie Limburg). FXT Connect wil ook het kapstokbegrip ‘foodtech’ bekender maken bij het breder publiek van voedingsprofessionelen. “Foodtech is het ecosysteem bestaande uit alle agrifood ondernemers en startups (van productie tot distributie) die innoveren op vlak van product, distributie, marketing of business model.”

 

Ondanks het feit dat de voedingsindustrie met meer dan 100.000 jobs de belangrijkste industriële sector van ons land is (Vlaanderen 69.500 arbeidsplaatsen) en dat onze bedrijven bekend staan voor hun innovatie, blijft het begrip een onbekende. In onze omringende landen, met name Nederland en het ecosysteem rond de Universiteit Wageningen is een catalysator voor “foodtech” startups. Als netwerk-event wil FXT Connect kruisbestuiving stimuleren zodat er daadwerkelijk ook samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven onderling, startups en voedingsbedrijven, of bedrijven en kennisinstellingen.

 

Het event is een initiatief van Provincie Limburg en Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen (CIAGO) met de steun van het limburgfood.be-netwerk, VKW Limburg en Flanders’ FOOD, speerpuntcluster en innovatieplatform voor de Vlaamse voedingssector.

 

Programma FXT Connect 2024

 

17.00u Onthaal & receptie

17.45u VERWELKOMING - Inge Moors (Gedeputeerde Landbouw, Provincie Limburg) en Paul-Emmanuel Vanreusel (limburgfood.be)

18.00u FOOD INNOVATION - Peter Nieuwkerk (Gastronology, NL)

18.15u REGENERATIVE FARMING - Anouk Schoors (The Nest Family Office)

18.30u UPCYCLING  - Brock Bobbitt (True Essence Foods, USA) 

18.45u POLICY - Katelijn Mertens (Flanders Investment & Trade, BE)

19.00u ALTERNATIVE PROTEINS - Patrick Scheepers (Naplasol, BE)

19.15u BIODIVERSITY - Dan Saladino (BBC, “Eating to Extinction”, UK) KEYNOTE

19.45u INDUSTRY 5.0 - Maarten Uyttebroek (Flanders’ FOOD, BE) 

20.00u EIT FOOD ALUMNI - Glenn Mathijssen (Albers, BE)

20.10u NET ZERO TRANSITION - Gijsbert Bos (Hutten food & design, NL) 

20.25u AI & PRODUCT DEVELOPMENT - Jeff Luyten (Uncanny, BE) & Steve Bonnyns (BoCo Food Concepts, BE) 

20.40u Walking dinner 

22.30u Einde


 

Lees meer over het programma via deze link


Contact: Nicolas Deswaef, 0475 250 386, nicolas.deswaef@ciago.be

40 views0 comments

Comments


bottom of page