top of page
  • Writer's picturenicolasdeswaef

Baanbrekende toepassing in 3D-food printing

Peter Nieuwkerk is Group Managing Director en eigenaar van de Budelpack Group, een internationale co-packingsorganisatie waar voedingsmiddelen verpakt worden in opdracht van multinationals als Mars, Kraft Heinz en Nestlé. 


Gastronology 3D Food Works is in 2019 opgericht door Peter Nieuwkerk met als doel om mensen met kauw- en slikproblemen (dysfagie) weer te kunnen laten genieten van het eten van verse voeding. Door het aanbieden van verse 3D-geprinte voeding in mooie herkenbare vormen, maar wat eetbaar is met een lepel, kunnen mensen met dysfagie weer meedoen met sociale eetmomenten waardoor hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.

Meesterkok Eugène Swalen ontwikkelt de 3D-foodrecepturen en – designs door te experimenteren met nieuwe ingrediënten, smaken, vormen en texturen.


Naast mensen met dysfagie heeft Gastronology ook als doelgroep kinderen in de leeftijd van drie tot twaalf jaar die veel te weinig groenten eten. Het eten van groenten moet voor kinderen onweerstaanbaar gemaakt worden. Dit doet Gastronology door de smaak aan te passen en de voeding te presenteren in leuke, grappige vormen zoals broccoli-kikkertjes of pastinaak-hagedisjes.


Maar de ultieme droom van Gastronology is 3D-geprinte voeding produceren voor oncologiepatiënten, de derde doelgroep. Dit wordt ook wel personalized nutrition genoemd. Mensen die worden behandeld tegen kanker hebben vaak een individuele geur- of smaakafwijking. Gastronology wil dat op smaak compenseren, zodat eten ook voor hen weer aantrekkelijk wordt.71 views0 comments

Comments


bottom of page